HTML

Kencék a konyhámból

Több jó példát látva megérlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne házi illatszereket és tisztítószereket készíteni. Mert tudom, hogy mi van benne, mert általában sokkal olcsóbb, és mert alkotni öröm. A blog elsősorban "nagy jegyzetfüzetként" működik. Kapcsolat: pommepommeszappan@gmail.com

Szappanok a dobozban

Az itthoni kartondobozokban ezek a szappanok várják, hogy végre munkába állhassanak.

Kategóriák

2012.07.26. 22:07 pomme-pomme

Bevezető gondolatok

Miért kezdtem el új blogot írni? Mert akadt egy téma, amely érdekel, amiről úgy hiszem, hogy érdemes könnyen elérhető és visszakereshető feljegyzéseket készítenem, és hasonló célra az ételek területén már bevált ez a forma. Célom elsősorban az, hogy néhány hónap vagy év múlva is vissza tudjam keresni hogy hogyan is készítettem azt a kiváló szappant/dezodort stb. Ha persze érdeklődő téved a blogra, és hasznosítani tudja az itt található információkat, annak különösen örülök.

És miért a házi készítésű illat- és tisztítószerek? Természetesen rám is igaz azon érvek nagy része, amiért egyre több ember az illatszerboltok széles választéka ellenére időt, alapanyagot nem kímélve házi szerek készítésébe kezd: Így tudom, mi kerül ezekbe a kencékbe; sok esetben - különösen ha az esetleges kudarcos kísérletek költségét nem számoljuk bele - olcsóbbak, mint a hasonló bolti szerek. (Igyekszem majd minden recepthez egy nagyvonalú kalkulációt is mellékelni, hogy körülbelül mennyibe kerültek az alapanyagok.) Valamint bízom benne, hogy így a környezetnek is kevesebbet ártok. Ezek az érvek természetesen most, hogy a második gyerekemet várom, némiképp felerősödtek. Ilyenkor az ember jobban akarja óvni a csemetét, kicsit befelé fordul. Bár azt hiszem, egy a világ dolgai iránt érdeklődő ember vagyok, jelenleg jobban izgat, hogy hova tesszük majd a bölcsőt, mint az, hogy mire jut egymással Magyarország és az IMF. Mindemellett nem hiszem azt, amit - kissé sarkítva - néhány nagyon zöld gondol, hogy rémisztő betegségek emésztenek el, ha Sodium Laureth Sulfate kerül a bőrömre, és az egész emberiség nagy tempóban rohan a vesztébe, ha vegyi anyagokat használ.

A fő érvem azonban csak részben kötődik a házi kencékhez, és ugyanúgy igaz a másik blogomban dokumentált sütés-főzésre vagy a teljesen offline módon művelt kézimunkázásra, mégpedig, hogy alkotni jó. Öröm, ha az ember valamit létrehoz, öröm és büszkeség, hogy a saját magam készítette szerekkel tisztítom a lakást és magunkat, és öröm, ha egy-egy jól sikerült illatszerből találó ajándék lesz.

De mindez még nem lett volna elég, hogy megadja a kezdő lökést a kencegyártáshoz. Ehhez szükség volt két kedves lányra:

Veróra, aki a szakkoliban hirdetett natúrkencegyártó alkalmat, amire a nagymamák és a csillagok szerencsés együttállása miatt el is tudtam menni. Itt sokat beszélgettünk, és néhány dolgot is készítettünk is, többek között egy kiváló dezodort, amit azóta is használok.

A másik pedig Ági barátnőm volt, aki nemrég elvégzett egy szappankészítő tanfolyam-sorozatot, aminek eredményeként az egész lakása egy merő szappanillat. A múltkoriban hosszú időt töltöttem nála különböző illatú és készültségi fokú szappanokat szagolgatva. Azóta keresem azt a fél napot, amikor el tudok szabadulni vagy a munkahelyemről, vagy a kislányom mellől, hogy elvégezzem legalább a kezdő szappankészítő modult.

De addig is kísérletezek, gyűjtögetem ide a leírásokat és tapasztalatokat magam és a felbukkanó olvasók számára.

Szólj hozzá!

Címkék: kedves olvasó


A bejegyzés trackback címe:

https://kencekakonyhambol.blog.hu/api/trackback/id/tr604668860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása