HTML

Kencék a konyhámból

Több jó példát látva megérlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne házi illatszereket és tisztítószereket készíteni. Mert tudom, hogy mi van benne, mert általában sokkal olcsóbb, és mert alkotni öröm. A blog elsősorban "nagy jegyzetfüzetként" működik. Kapcsolat: pommepommeszappan@gmail.com

Szappanok a dobozban

Az itthoni kartondobozokban ezek a szappanok várják, hogy végre munkába állhassanak.

Kategóriák

2012.08.02. 13:03 pomme-pomme

Házi sampon - I. kísérlet

Azt hiszem, ebben a témában több bejegyzést is írok majd. A házi kozmetikumokkal foglalkozó oldalakon a samponok kapcsán került elő a legtöbb kétely és nehézség. Mert mit várunk el a hajmosószerektől:

- Tisztítsa a hajat és a fejbőrt.

- Táplálja a hajat és a fejbőrt.

- Emellett viszont ne tegye zsírossá a hajat, sőt szüntesse meg a haj zsírosságát.

- A haj legyen tőle szép, fényes, könnyen fésülhető.

- Bolti samponokat használva pedig azt is megszoktuk, hogy a sampon habzik, így könnyen eloszlatható a hajon.

A házi készítésű hajápolók többsége az utolsó ponton szinte biztos, hogy elbukik. Ennek áthidalására is született néhány recept, pl. a tojássampon, amit szintén szándékomban áll kipróbálni, illetve a bevezetőben már említett Veró ötlete, aki a klasszikusnak számító szódabikarbónás hajmosás - almaecetes öblítés kombinációt (szintén kipróbálandó) egészítette ki úgy, hogy a második szódabikarbónás lemosáshoz tesz egy kevés bolti natúrsampont. Így megvan a habzásélmény, mégis csak egy egész keveset kell használnia a samponból.

Amit én elsőként kipróbáltam, az egy mosódiós sampon volt. A mosódió nekem mosásra valahogy nem jött be, nem volt elég hatékony, pedig mi, két irodai alkalmazott és egy precíz-finnyás hároméves igazán nem vagyunk koszosak. :) Ez a recept viszont felkeltette az érdeklődésemet. (Igen, ez is a Lukrécia kencéiről való, szerintem az egyik legjobb magyar oldal a témában, pontos leírások, jól kereshető, és sokkal kevesebb az összeesküvés-elmélet benne, mint mondjuk Antalvalinál.)

Ahogy a leírásban is szerepel, alaposan tisztít, és elképesztően könnyen kifésülhetővé teszi a hajat. Azt hiszem, nem ez lesz az a sampon, amit hosszú távon használni fogok, de lehet, hogy hajöblítőnek megtartom a mosódiófőzetet. Nekem nagyon szöszös-bogozódós mosás után a hajam, a normál hajbalzsamoktól viszont túl "szálldosós" lett. Ezzel viszont szép maradt és tényleg csak simán húzogattam benne a fésűt minden gubanc nélkül. A tisztításért és a simaságért a mosódió felel, míg a citromlé (pontosabban a citromsav) tisztító, baktériumölő hatású, és még az illata is finom.

Korlátok: Ez a sampon sem habzik. Ez nagyon furcsa érzés, és hajhullós embereknél különösen rossz lehet, hogy a hajszálak könnyebben beleakadnak az ember kezébe.(Nekem már az előző terhesség alatt is rendkívüli módon megerősödött a hajam, aztán a lányom 3 hónapos kora körül elkezdett még durvábban hullani, mint annak előtte. De aztán visszaállt a korábbi egyensúly. Most megint az idilli állapotot élem, úgyhogy annyira nem zavart a habzásmentesség.) A samponnak két további nehézsége van: Célszerű frissen készíteni (az eredeti receptnél szerepel egy koncentrátum, ami kb. 8 hajmosásra elég, de ehhez is jó frissen csavarni a citromot), illetve vigyázni kell vele, mert szembe kerülve nagyon csíp. A hajmosástól így is kétségbeesetten vonyító Kisasszony haját biztos, hogy nem ilyennel fogom mosni...

Sampon mosódióval

4 mosódió

2 dl víz

fél citrom leve

A mosódiókat félbetörtem, és a vízben fedő alatt rövid ideig forraltam (5-10 perc). A főzetet leszűrtem, hagytam kihűlni, majd belecsavartam a citromlevet. Két öblítéses hajmosásra elegendő.

Becsült anyagköltség: 110 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: citrom hajápolás mosódió illatszer


A bejegyzés trackback címe:

https://kencekakonyhambol.blog.hu/api/trackback/id/tr824692029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása