HTML

Kencék a konyhámból

Több jó példát látva megérlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne házi illatszereket és tisztítószereket készíteni. Mert tudom, hogy mi van benne, mert általában sokkal olcsóbb, és mert alkotni öröm. A blog elsősorban "nagy jegyzetfüzetként" működik. Kapcsolat: pommepommeszappan@gmail.com

Szappanok a dobozban

Az itthoni kartondobozokban ezek a szappanok várják, hogy végre munkába állhassanak.

Kategóriák

2012.07.29. 14:53 pomme-pomme

Pocakkrém

Az előző terhességhez képest sokkal gyorsabb ütemben kezdett el nőni a hasam. Ebben minden bizonnyal szerepet játszik az, hogy most néhány kilóval többről indultam, hogy Vera egyszer már ott jól kitágította a helyet, és úgy tűnik, ez egy kicsit nagyobb baba lesz. Vera méreteivel mindig alulról súrolt minden statisztikát, és végül a 40. héten 2600 grammal született (sokkal többet nem is vártunk, én 160 centi vagyok, a Férj sem egy kolosszus), és azóta is incifinci a kortársaihoz képest. A testvére azonban már most nagyobb, a 14. hét közepén azt mondta róla az orvos, hogy 14-15 hetes magzatnak felel meg méretei alapján. Mindez nem is lenne a blog szempontjából lényeges, de mindezek következménye, hogy a hasamon már jóval korábban elkezdett húzódni-viszketni a bőr, mint legutóbb.

A kismamák egyik mumusának számítanak a terhességi csíkok vagy striák. Ezek azért keletkeznek, mert a bőr túl gyors ütemben tágul, és az igénybevételtől megreped. Ellene ajánlanak méregdrága krémeket és egyéb vajákosságokat, de én azt szűrtem le azokból a hozzászólásokból, amit a témában olvastam, hogy létrejöttükben az egyik legfontosabb faktor a hajlam. Ilyen szempontból viszonylag szerencsésnek mondhatom magam, az előző terhesség legvégén lett csak néhány csíkom a hasam legalján, amit úgyse nagyon szoktam mutogatni. (Nem mintha a többi részét igen. :) De gondoltam, ha már feszül a bőröm, kenegessük valamivel, és akkor már olyannal, ami esetleg a csíkmegelőzésben is segíthet. Így készült az alábbi krém.

pocakkrem01.jpg

Nagyon érdekes volt, ahogy változott a krém állaga. Forrón természetesen teljesen folyékony volt, de utána még napokig úgy nézett ki, mintha tömény olaj lenne, aranysárga volt, és folyékony. Kis híján a Pocakolaj címet kapta ez a bejegyzés. Aztán egyik napról a másikra megdermedt, azóta olyan fehér krém, mint a képen. Az állaga egészen jó lett, egy nagyon picit szemcsés maradt, de ahogy elkezdem kenni, teljesen kisimul. Valószínűleg, ha a dermedés közben sikerült volna néhányszor átkevernem, akkor ez a probléma nem állna fenn.

A krém receptje saját alkotás, de előtte szintén a Lukrécia kencéi oldalon olvasgattam több leírást.

A terhesség alatt az illóolajok alkalmazásával vigyázni kell! Sok olajat nem szabad használni, másokat korlátozottan. Néhány leírás azt tanácsolja, hogy a kismamák egyáltalán ne használjanak illóolajokat, mert nem vizsgálták még a magzatra gyakorolt hatásukat. Ez innentől minden kismama saját döntése. A krémben lévő közül a jázminolaj csak a második-harmadik trimeszterben használható, és csak akkor, ha a kismamának nem volt korábban vetélése vagy abortusza. Az illóolajokkal kapcsolatos utolsó megjegyzésem már ízlésbeli: A gerániumolaj állítólag nagyon jó hatással van a csíkok ellen, viszont elég karakteres az illata (mondhatni büdös). Így én utólag megemeltem a levendulaolaj és a jázminolaj mennyiségét, hogy elnyomják a geránium szagát, így az illóolajok összmennyisége kicsit magasabb lett, mint amennyi feltétlenül szükséges.

Frissítés: Mióta elmúlt a kánikula, az összes kencém bekeményedett. Így ez is. Mindet újraolvasztottam és több zsiradékot/olajat tettem bele, azóta újra működnek. Így a fenti receptben megadott mennyiségek nagy nyári melegre érvényesek.

Korlátok: egy nagyon keveset melengetni kell a kezemben, hogy igazán jól kenhető legyen. Lassan majd megpróbálkozom vizes krémekkel is, csak ahhoz kell néhány érdekes alapanyag. Meg azt persze nem tudom, hogy terhességi csíkok ellen hatékony-e, de ezt saját, egyszemélyes kísérlettel nem is fogom tudni kideríteni.

Pocakkrém kismamáknak

30 g kakaóvaj

30 g sheavaj

10 g olívaolaj

15 csepp levendulaolaj

15 csepp jázminolaj

10 csepp gerániumolaj

Az első három hozzávalót vízfürdő felett összeolvasztottam, majd mikor kicsit hűlt, belecsepegtettem az illóolajokat. Valószínűleg érdemes egy idő után hűtőben is hűteni, és időnként átkeverni, hogy jó legyen az állaga.

Becsült anyagköltség: 823 Ft

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség olívaolaj levendulaolaj illatszer sheavaj kakaóvaj jázminolaj gerániumolaj


A bejegyzés trackback címe:

https://kencekakonyhambol.blog.hu/api/trackback/id/tr794684097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása