Mosószappan pálmavajból és disznózsírból
A mosószappanokat régen hamulúgból és állati zsiradékból készítették. Találtam is egy jó cikket a mosószappan--készítés módszereiről. Én magam készítettem már mosószappant kisózással és tisztán pálmavajból is. Régóta izgatott viszont, hogy milyen a disznózsíros szappan. A kedves szappanos barátnőm mondta nekem még a vajas szappanról, hogy nem jó szagú. Ez tartott vissza mostanáig, ha már a vajas is büdös, akkor milyen lehet a zsíros?
De most csináltam egy nagyobb adag mosószappant, és azt gondoltam, hogy feláldozok egy negyed kiló zsírt meg egy kis NaOH-t, hogy megtudjam. Így felhasználtam egy kiló pálmavajat és (külön adagban) egy negyed kiló disznózsírt a mosószappanhoz. Ez a két zsiradék tulajdonságaiban eléggé hasonlít, az elszappanosítási számuk (azaz, hogy mennyi lúg kell adott mennyiségű zsírhoz) is ugyanaz. Az elsődleges eredményről máris beszámolhatok:
Szerintem nem büdös. Nem mondom, hogy rózsaillatú (olyan szappanom nem is lesz, csak ha megnyerem a lottó ötöst, az egyik legdrágább illóolaj), de nincs erős kellemetlen szaga. Nagyon szép, sima fehér szappan lett belőle, az állaga szerintem jobb is lett, mint a pálmavajasnak.
Most 3-4 hetet várnom kell a továbbiakkal, akkorra érnek be a szappanok. Akkor majd meglátom, hogy működik mosószappanként, illetve milyen a mosószeremben.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.