HTML

Kencék a konyhámból

Több jó példát látva megérlelődött bennem a gondolat, hogy jó lenne házi illatszereket és tisztítószereket készíteni. Mert tudom, hogy mi van benne, mert általában sokkal olcsóbb, és mert alkotni öröm. A blog elsősorban "nagy jegyzetfüzetként" működik. Kapcsolat: pommepommeszappan@gmail.com

Szappanok a dobozban

Az itthoni kartondobozokban ezek a szappanok várják, hogy végre munkába állhassanak.

Kategóriák

2013.11.06. 13:44 pomme-pomme

Vadgesztenye-kalandok I.

A vadgesztenye igen sokoldalúan felhasználható különböző betegségek gyógyításában, sőt magas szaponintartalmának köszönhetően még mosni is lehet vele. Az átlagember az utódai által készített gesztenyefigurákon kívül legtöbbször visszérkrémekben találkozik vele. Mivel a gesztenyék ősz elején potyognak, így most volt itt az ideje, hogy megfelelő mennyiségű gesztenyét szerezzek amiből majd házi visszérkrém készülhet. A sógornőm és a kiváló gyerekfelvigyázónk hatékony segítségének köszönhetően bőven el vagyok látva vadgesztenyével (még a Kisasszonynak is jutott, azóta rendszeresen vadgesztenyelevest főz a szobájába tévedő gyanútlan rokonoknak és ismerősöknek a babaedényekben), így kísérletezésre is futotta.

Első felvonás

Az első adagban huszonvalahány gesztenyét készültem feldolgozni. Vadgesztenye-tinktúrát, azaz alkoholos kivonatot többféleképpen is lehet készíteni. Egyes receptekben a belét, másokban a héját, esetleg a fa kérgét, vagy ezek kombinációját használják. Én elsőként kétféle kivonatot szerettem volna készíteni, vadgesztenye-héjból, illetve -bélből.

Ehhez meg kellett hámozni a gesztenyét, ami - akárcsak a szelídgesztenye esetében - nem könnyű mulatság. Valahol a negyedik gesztenye környékén el kezdtem gondolkozni az ínhüvelygyulladás vs. visszerek kérdésén, majd fellapoztam az internetet, egy helyen a forró vizes áztatást  javasolták. Ez valóban segített egy kicsit, de nem leszek gesztenyepucoló kisiparos. Végül egy hosszanti vágott sebbel, ínhüvelygyulladás nélkül fejeztem be a hámozást. Az aprítás már könnyebben ment. A huszonegynéhány gesztenyéhez végül csaknem fél liter alkoholt használtam el, egy üvegben a héjdarabokat, a másikban a felaprított gesztenyebelet áztatva. Most legalább két hétig ázniuk kell, utána használható fel a kivonat.

Bár néhány helyen ez is szerepel, a vadgesztenye-tinktúrát nem ajánlott belsőleg fogyasztani, mérgezési tüneteket okozhat!

Szólj hozzá!

Címkék: alkohol vadgesztenye gyógyhatású illatszer


A bejegyzés trackback címe:

https://kencekakonyhambol.blog.hu/api/trackback/id/tr825590005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása